Управленското консултиране за мен…

Пред вас е новото издание на поредицата на БАУКО, в която колеги споделят гледни точки към управленското консултиране и разкриват лични моменти от своя професионален и житейски път.

Гост днес е Юлиан Узунов, СМС – колега с дългогодишен опит в професията и като сертифициран управленски консултант, с огромен принос за развитието на БАУКО и за активната дейност в областта на сертифицирането и стандартизирането.

 

Въпрос 1: Разкажете накратко как стигнахте до професията „управленски консултант“ или кога преценихте, че това е професията за Вас?

В края на 1989 година започнах работа в „Атлас Консулт“ – първи клон на международна фирма у нас. Бях обучаван в Белгия по ISO 9001 и направихме няколко проекта с белгийски партньори в България. След няколко месеца напуснах и основах собствена фирма – Top Management Advisors.

Оттам нататък започнах да правя неща, които бяха нови за мен и повечето от които бяха нови за България – подбор на кадри, приватизационен анализ (вестник „Орбита“), бизнес планове, анализ на фармацевтично законодателство и пазар (от 1993 г.), консултации по управление на качеството (от 1995 г.), лизинговане на персонал (от 1997 г.) и т.н.

Въпрос 2: Какво харесвате най-много в управленското консултиране?

Предизвикателството да решаваш проблеми на клиентите – често въпреки самите тях; както и възможността непрекъснато да правиш нови неща.

Въпрос 3: Какво харесвате най-малко?

Нежеланието на клиента да се развива чрез най-добрите практики, което прави моята задача безсмислена.

Въпрос 4: Кой ангажимент Ви е донесъл най-голямо удовлетворение и защо?

Дългосрочната работа с клиенти като „Либхер“, защото така се вижда истинската полза от консултанта, а мотивираният клиент сам те тласка напред.

Въпрос 5: Кое личностно качество Ви е било в най-голяма помощ в работата Ви?

Готовността да приемам предизвикателства да свърша нещо, за което още нямам опит и не съм готов.

Въпрос 6: Споделете една книга и един луксозен предмет, които бихте взели, ако се озовете на самотен остров.

„Мечо Пух“ и любима жена 🙂