Искрата да бъдеш управленски консултант

Юбилейното издание на събитието „БАУКО и приятели“, посветено на 25-ата годишнина на Асоциацията, даде възможност за много лична дискусия за призванието да бъдеш управленски консултант и за това как се поддържа професионалния пламък.

Специален панел, модериран вдъхновено от д-р Антонина Кардашева СМС, събра както утвърдени, така и навлизащи в попрището колеги, които споделиха лични истории за пътя си до управленското консултиране и разкриха различни ракурси на професията: Найри Масихи, ръководител направление „Проекти“ в Balkan Services, Невена Цачева, управляващ партньор на International Human Resources, Андрей Лалов, управител на „Ин Маркетинг“, и Георги Георгиев СМС.

Вижте акценти:

Кое е най-важно в професията според Вас?

Андрей Лалов: Лесно е да кажа „компетентност“. Всеки клиент я очаква, защото иска да решим задачата по най-добрия и най-компетентния начин. Всъщност с една дума: „доверие“.

Найри Масихи: Откритост, прозрачност и кураж. И ние като консултанти се сблъскваме с нови неща, и се учим в процеса на работа. Важно е да имаш куража открито и прозрачно да комуникираш с клиента, за да можете заедно да намерите най-доброто решение, което ще удовлетвори неговите потребности.

Невена Цачева: Да се градят взаимоотношения с всички ценности и принципи на консултантската професия. Имала съм шанса да работя с клиенти с нагласа за развитие. С отворено мислене се развиваме е ние.

Георги Георгиев СМС: СМС помага в работата със западни партньори. Те очакват спазване на етични стандарти, които познават и изискват, и са сигурни, че ще ги получат.

Как се отразяват трудностите на времето?

Невена Цачева: Миналите години бяха сътресение за всички, но бяха и благословени години, защото можахме да ги използваме за придобиване на нови умения.

Андрей Лалов: Впечатлен съм от промените само за две години. Станали сме толкова адаптивни, че възприехме новия онлайн модел на работа буквално за дни. Живата връзка обаче е безценна. Различните задачи изискват различни модели.

Найри Масихи: Успяхме да продължим да работим ефективно онлайн. Сега, когато имаме свобода да изберем да работим заедно, успяваме да усетим момента, в който да се съберем. Важно е да имаме правото на избор и да напипаме пулса на работата.

Георги Георгиев СМС: В моя бизнес, а именно железопътно строителство и развитие, последните две години бяха катастрофални. Те ни върнаха много назад и бих се радвал нещата да се върнат в нормалния си ритъм.

Коя е рецептата за мотивация?

Андрей Лалов: Консултантският бизнес е изключително многолик и разнопосочен. Мотивацията и рецептата е, че виждам резултати.

Найри Масихи: Мотивирам се от работата с колеги, разнообразието, различния обхват и характер, природата на заданията, изискванията на клиентите. Вдъхновяващо е, когато съм в среда и на практика виждам как колеги прилагат своята експертиза. Искам да съм като тях и да се развивам.

Невена Цачева: Най-много ме вдъхновява, когато видя, че клиентът е успешен. Когато видиш резултата при клиента или клиентът се връща при теб. Дава сила, защото сме общност. Ако мислим сходно, както сме в БАУКО, можем да променим средата, за окажем влияние и въздействие. Това придава смисъл.

Георги Георгиев СМС: Когато слушам колегите, все едно слушам собствените си мисли. Ние сме болни от една болест. Съдбата ни събрала да работим заедно. И то с удоволствие.

Модераторът д-р Антонина Кардашева СМС обобщи, че работата на консултанта променя животи и пожела на всички в проектите си да постигат желаното и да се забавляват.