Дигиталните технологии за строителство и недвижими имоти

PropTech е понятие, което обхваща използването на дигитални технологии, включително софтуер и/или хардуер, в сектора на строителството и недвижимите имоти. В България са създадени уникални проптех решения в определени ниши, като са налице поне две предизвикателствата, които препятстват излизането им на по-широка сцена: отношението към технологичните решения с произход от Източна Европа и липсата на необходимото съдействие с информация, възможности и финансиране на бизнес мисии от страна на българските институции като например Българската агенция за инвестиции и Българската агенция за малките и средните предприятия.

Данните сочат, че преобладаващата част от българските проптех фирми са самофинансиращи се. От една страна, този факт говори, че българските компании са с реални приходи от клиенти, т.е. са здрави компании. Същевременно фирмите, ползващи външно финансиране, разполагат с много средства и могат да бъдат изключително агресивни в международното си развитие. Затова не е учудващо, че българските проптех фирми в голямата си част планират експанзия съвместно с клиентите си.

Как се позиционира България на европейската проптех сцена?

Данните от петото издание на BULGARIA & CSEE: PropTech Mapping Report – единственият доклад, който анализира технологичната индустрия на PropTech в и за България, както и за страните от Централна Югоизточна Европа, нареждат България с 240 проптех решения (към 01.02.2023 г.) на 6-то място сред 32 европейски държави.

Резултатите са базирани на близо 5 000 европейски PropTech компании, които към 01.02.2023 г. се равняват на 93,5% от всички съществуващи такива технологични решения в Европа.

Резултатите показват още:

  • България е водещата държава в PropTech в региона на Централна Югоизточна Европа, който включва още 10 европейски държави, представени с PropTech решения.
  • България, заедно с Германия, е държавата в Европа с най-много решения в областта на Smart City, Smart Building и Smart Home.
  • България е европейската държава с най-много решения в областта на Water Mngt PropTechs, следвана от Финландия и Нидерландия.
  • Първите 5 европейски държави, които генерират най-много PropTechs, са: Германия, Обединеното кралство, Франция, Испания и Швейцария.

Проптех решенията имат и пряко отношение към амбициозните цели на Зелената сделка в Европа, като осигуряват възможност за сравнимост и преценка на съответствието със стандарти и сертификационните изисквания на законодателно ниво. Така, чрез проптех решения е възможно да се калкулира доколко дадено недвижимо имущество е въглеродно неутрално. Ето защо възприемането и внедряването на такива решения ще бъде от критично значение за строителни предприемачи и компании, управляващи активи от недвижими имоти. С оглед на нейната значимост, тази тенденция предоставя възможности за широка гама от консултантски услуги.

Темата бе представена от Силвия Павлова, МВА, СМС, по време на нетуъркинг събитието „БАУКО и приятели“ на 19 юли 2023 г.

За гост лектора

Силвия Павлова, СМС, е основател на PropTech Bulgaria – националният проптех хъб и асоциация на България. Тя е член на Борда на Европейската проптех асоциация. PropTech Bulgaria представлява ексклузивно България в най-големите международни проптех организации; изгражда най-голямата съществуваща база данни с европейски проптех решения с над 6000 технологични компании в областта; а също издава международни проптех анализи за 32 европейски държави.